سایت TSETMC وظیفه انتشار و نمایش تمامی معاملات شرکتهای بورسی و اطلاعات تکمیلی بورس را بصورت لحظهای و آنلاین دارد. با مراجعه به آن به راحتی میتوانید لیست سفارشات خرید و فروش، EPS، P/E، DPS، حجم مبنا، سابقه و ریز معاملات (حقیقی و حقوقی)، پیامهای ناظر بازار بورس، شاخص کل بورس، حجم معاملات، ارزش معاملات، قیمت پایانی سهام، قیمت سهام و … را بصورت لحظهای رصد کنید. TSETMC (تلفظ: تی اس ای تی ام سی) مخفف عبارت انگلیسی Tehran Securities Exchange Technology Management Co به معنی “شرکت مدیریت فناوری بورس تهران” و یکی از چند زیرمجموعه شرکت بورس و اوراق بهادار تهران است. به شما توصیه میکنم تا انتهای این مقاله آموزش بورس را با دقت مطالعه بفرمایید تا یک بار برای همیشه تمام نکات آموزشی سایت tmctse را یاد بگیرید.
سایت tsetmc چیست؟
TSETMC مخفف عبارت انگلیسی Tehran Securities Exchange Technology Management Co به معنی “شرکت مدیریت فناوری بورس تهران” است. سایت TSETMC وظیفه انتشار و نمایش تمامی معاملات شرکتهای بورسی و اطلاعات تکمیلی بورس را بصورت لحظهای و آنلاین به عهده دارد. با مراجعه به TSETMC به راحتی میتوانید تمامی اطلاعات زیر را بصورت لحظهای رصد کنید.
- لیست سفارشات خرید و فروش
- EPS, P/E, DPS
- سابقه، حجم و ارزش معاملات
- ریز معاملات به تفکیک حقیقی و حقوقی
- پیامهای ناظر بازار
- شاخص کل بورس
- قیمت پایانی سهام
- حجم مبنا و…
کاربرد سایت tsetms
کارگزاریها پل ارتباطی بین معاملهگران و شرکت بورس جهت خرید و فروش آنلاین سهام هستند. برای مثال فرض کنید شخصی سفارش خرید سهام شرکت X را در کارگزاری خود ثبت میکند این سفارش به هسته معاملات بورس تهران ارسال میشود و پس از ثبت در هسته معاملات بورس، در سایت TSETMC (تی اس ای تی ام سی) و پنل تمام کارگزاری های بورس نشان داده میشود. در شکل زیر نحوه عملکرد tmctse هنگام خرید و فروش سهام را به زبانی ساده مشاهده میکنید.
تذکر: سایت TSETMC هسته معاملات نیست! در واقع هسته معاملات بورس چیزی نیست که دیده شود! به زبان ساده هسته معاملات، یک پلتفرم معاملاتی در سرورهای شرکت مدیریت فناوری بورس تهران است. اطلاعات موجود در سایت tmctse نیز مثل تمام کارگزاریها از هسته معاملات بورس استخراج میشود.
الف) تشریح اطلاعات و امکانات صفحه اول سایت TSETMC
وقتی آدرس tsetmc.com را در مرورگر خود وارد کنید صفحهای مطابق شکل زیر به شما نشان داده میشود. برای ورود به وبسایت TSETMC میتوانید از هر دو آدرس اینترنتی tsetmc.com و tsetmc.ir استفاده کنید.
از همان بالای صفحه شروع میکنیم! تعدادی آیکون در بالای صفحه وجود دارد که هر کدام مربوط به امکانات سایت TSETMC است. در ادامه هر کدام را جداگانه آموزش خواهیم داد.
نمایش فهرست: با کلیک روی این گزینه مطابق شکل زیر امکانات متنوعی مثل “مقایسه شرکتها”، “پیغامهای ناظر بازار”، “سرویسها و نرمافزارها” و… برای شما به نمایش گذاشته میشود.
یکی از امکانات جالب در این قسمت “مقایسه شرکتها” است. با کلیک روی این گزینه صفحهای مطابق شکل زیر برای شما نمایان میشود که با انتخاب چند شرکت میتوانید به مقایسه آنها بپردازید. این مقایسه شامل تمام اطلاعات مالی و معاملاتی شرکتهای پذیرفته شده در بورس تهران است.
تغییر زبان (از فارسی به انگلیسی): با کلیک روی این آیکون، زبان سایت TSEMTC از فارسی به انگلیسی تغییر پیدا میکند.
خانه: با کلیک روی این آیکون به صفحه اول سایت TSETMC برگشت داده میشوید.
دیده بان بازار بورس: با کلیک روی این آیکون وارد صفحه دیدهبان بازار بورس میشوید. دیدهبان بازار بورس یکی از مهمترین و پرکاربردترین امکاناتی است که در سایت tmctse تعبیه شده است. در این صفحه به راحتی میتوانید اقدام به فیلترنویسی کنید. در مقالههای آتی و بصورت تخصصی به این موضوع خواهیم پرداخت.
جستجوی نماد: جهت جستجوی در TSETMC با کلیک روی آیکون “جستجوی نماد” صفحهای مطابق شکل زیر نشان داده میشود که براحتی میتوانید نماد بورسی شرکت موردنظرتان را جستجو کنید. با کلیک روی نماد بورسی یافت شده به صفحه اختصاصی شرکت وارد میشوید.
- نظر و پیشنهاد: مربوط به ثبت نظر، پیشنهاد، انتقاد و یا شکایات در زمینههای مختلف.
- راهنمای سایت: مربوط به صفحه راهنمای سایت تی اس ای.
- اخبار: مربوط به اخبار سایت tmctse است.
- محتوای آموزشی: با کلیک روی این آیکون، محتوای آموزشی سایت TSETMC بصورت ویدیو و کتاب در اختیار شما قرار داده میشود.
نقشه بازار بورس (HeatMap): با کلیک روی آیکون “نقشه بازار” وارد صفحه هیت مپ یا همان نقشه بازار بورس خواهید شد. تمام بازار بورس را بصورت خلاصه مطابق شکل زیر به شما نشان میدهد.
قبل از اینکه سراغ منوهای بالایی برویم اجازه دهید قسمتهای مختلف صفحه اول که اطلاعات مختلفی در آنها درج شده را خدمت شما تشریح کنیم. صفحه اول به دو قسمت کلی “بورس” و “فرابورس” تقسیم شده است. در قسمت بورس 4 کادر با نام های “بازار نقدی بورس در یک نگاه”، “شاخصهای منتخب”، “تاثیر در شاخص”، “نمادهای پر تراکنش” و در قسمت فرابورس نیز 3 کادر مشابه بورس مشاده میکنید.
اطلاعات کلی بورس در صفحه اول TSETMC
بازار نقدی بورس در یک نگاه
وقتی وارد صفحه TSETMC میشوید اولین کادر در سمت راست با عنوان “بازار نقدی بورس در یک نگاه” را مطابق شکل زیر مشاهده میکنید که اطلاعات زیر در این قسمت نشان داده میشود.
- وضعیت بازار: نشاندهنده باز یا بسته بودن بازار بورس تهران است.
- شاخص کل: این عدد شاخص کل بورس تهران را نشان میدهد و عدد داخل پرانتز بیانگر تغییرات شاخص کل نسبت به روز قبل است که رنگ قرمز نشان از تغییرات منفی و کاهشی شاخص و رنگ سبز نشان از تغییرات مثبت و افزایشی شاخص دارد. این اطلاعات بصورت لحظهای آپدیت میشود.
- شاخص كل (هم وزن): بیانگر اطلاعات لحظهای شاخص کل هم وزن است
- ارزش بازار: ارزش کل بازار بورس تهران در لحظه جاری را نشان میدهد برای مثال مطابق شکل بالا در تاریخ 22 فروردین 1400 و در ساعت 11:59:59 ارزش بازار 49,191,887 میلیارد ریال است یعنی تقریبا 5 میلیون میلیارد تومان! یعنی با احتساب دلار 25 هزار تومانی تقریبا 200 میلیارد دلار!
- اطلاعات قیمت: نشاندهنده زمان محاسبه این اطلاعات! اگر دقت کنید این زمان چند دقیقهای از زمان جاری عقبتر است چرا که اطلاعات در این قسمت هر چند دقیقه یک بار آپدیت میشود نه هر لحظه!
- تعداد معاملات: تعداد کل معاملات انجام شده تا این لحظه، برای مثال مطابق شکل بالا در روز 22 فروردین 1400 کمتر از 200 هزار معامله انجام شده است.
- ارزش معاملات: یکی از مهمترین اطلاعات بورس است! که بیانگر ارزش کل معاملات بورس است.
- حجم معاملات: حجم کل معاملات بورس را نشان میدهد.
نکته: عبارت B در جلوی اعداد مخفف عبارت Billion یا همان میلیارد است! و از آنجایی که واحد پول ایران ریال است! کافی است 1 عدد از انتهای اعداد درج شده کم کنید تا این اعداد به میلیارد تومان محاسبه شود!
شاخصهای منتخب
در مقالههای قبلی انواع شاخص بورس را خدمت شما بیان کردیم و گفتیم بیش از 75 شاخص در بورس تهران داریم؛ اطلاعات لحظهای مربوط به شاخص کل بورس، شاخص کل هم وزن، شاخص قیمت و… در این قسمت نشان داده میشود. با کلیک روی “شاخص کل” صفحه مخصوص شاخص کل بورس در سایت TSETMC به شما نشان داده میشود.
تاثیر در شاخص
در مقاله مربوط به معرفی شاخصهای بورس به ارائه و تشریح فرمول شاخص کل پرداختیم و گفتیم که “تعداد سهام” یکی از پارامترهای اصلی در محاسبه شاخص کل است در نتیجه هر چه شرکت بزرگتر باشد تاثیر بیشتری در شاخص میگذارد و با توجه به مثبت یا منفی بودن سهام شرکت در روز جاری، باعث افزایش یا کاهش شاخص کل خواهد شد. مثل حالتهای قبل، رنگ قرمز نشان از تاثیر منفی و رنگ سبز نشان از تاثیر مثبت دارد برای مثال مطابق شکل زیر در 21 فروردین 1400، نماد بورسی فولاد تاثیر منفی 1243.8 واحدی روی شاخص داشته است.
نمادهای پرتراکنش
در این قسمت نمادهای بورسی بر اساس “تعداد معاملات” از تعداد معامله زیاد به کم نشان داده میشوند.
اطلاعات کلی فرابورس
در انتهای صفحه اول سایت TSETMC اطلاعات کلی مربوط به فرابورس را مشاهده میکنید. توضیحات مربوط به”بازار نقدی فرابورس در یک نگاه”، “تاثیر در شاخص”، “نمادهای پرتراکنش” دقیقا مشابه مطالب گفته شده قبلی است.
اطلاعات مرتبط با زبانه های اصلی سایت TSETMC
حال سراغ Tabهای اصلی میرویم وقتی وارد سایت tsetmc.com شوید 7 زبانه (Tab) به رنگهای مختلف در بالای صفحه مشاهده میکنید.
- در یک نگاه
- بورس اوراق بهادار تهران
- فرابورس ایران
- بورس انرژی ایران
- شبکه کدال
- صندوقهای سرمایه گذاری
- بورس کالا
در یک نگاه
اولین زبانه “در یک نگاه” بصورت پیشفرض همان صفحهای است که وقتی وارد سایت tsetmc.com میشوید به شما نشان داده میشود و قسمتهای مختلف آنرا تشریح کردیم. هر زمان خواستید به صفحه اول برگردید میتوانید روی این زبانه کلیک کنید. 4 نوع بورس 1. بورس اوراق بهادار تهران، 2. فرابورس ایران، 3. بورس انرژی ایران، 4. بورس کالا داریم. اطلاعات هر کدام از این 4 بورس بصورت مجزا در سایت TSETMC قابل رصد کردن است. همچنین اطلاعیههای سایت کدال و اطلاعات صندوقهای سرمایهگذاری نیز بصورت آنلاین و لحظهای در صفحاتی مجزا درج میشود.
مشاهده اطلاعات کامل بورس اوراق بهادار تهران
وقتی روی زبانه “بورس اوراق بهادار تهران” کلیک کنید صفحهای مطابق شکل بالا جهت ارائه اطلاعات بازار بورس تهران برای شما نشان داده میشود. در این قسمت 8 زبانه بصورت مجزا درنظر گرفته شده است. زبانه “در یک نگاه” که همان صفحهای است که وقتی وارد این بخش میشوید مطابق شکل بالا برای شما نمایان میشود.
- در یک نگاه
- شاخصها
- قیمتها
- عرضه و تقاضا
- ابزارهای مشتقه و اوراق بدهی
- افزایشها و تغییرات
- نمادهای مشمول تعلیق
- همه اطلاعات
مشاهده شاخصهای بازار بورس
وقتی روی گزینه “شاخصها” کلیک کنید تمام اطلاعات مربوط به شاخصهای بورس اوراق بهادار تهران در 7 کادر مجزا به شما نشان داده میشود.
مشاهده بیشترین افزایش و کاهش قیمت نمادهای بورسی
وقتی روی زبانه “قیمتها” کلیک کنید صفحهای مطابق شکل زیر برای شما نشان داده میشود که شامل 5 بخش میشود.
- بیشترین افزایش قیمت: تمامی نمادهای بورس بر اساس بیشترین قیمت پایانی طبقهبندی و نشان داده میشوند.
- بیشترین کاهش قیمت: تمامی نمادهای بورس بر اساس کمترین قیمت پایانی طبقهبندی و نشان داده میشوند.
- افزایش آخرین قیمت به پایانی: تمامی نمادهای بورس بر اساس بیشترین اختلاف مثبت بین قیمت آخرین معامله و قیمت پایانی طبقهبندی و نشان داده میشوند.
- کاهش آخرین قیمت به پایانی: تمامی نمادهای بورس بر اساس بیشترین اختلاف منفی بین قیمت آخرین معامله و قیمت پایانی طبقهبندی و نشان داده میشوند.
- حق تقدم: قیمت تمامی حق تقدم سهام معامله شده در روز جاری را نشان میدهد.
مشاهده بیشترین عرضه و تقاضا
وقتی روی زبانه “عرضه و تقاضا” کلیک کنید صفحهای مطابق شکل زیر برای شما نشان داده میشود که در قسمت “برترین تقاضا”، نمادهای بورسی بر اساس بیشترین حجم سفارش خرید و در قسمت “برترین عرضه”، نمادهای بورسی بر اساس بیشترین حجم سفارش فروش در لحظه جاری Sort میشوند. دقت بفرمایید که لزومی ندارد نماد بورسی با بیشترین حجم تقاضا و عرضه حتما صف خرید و فروش باشند.
اطلاعات ابزارهای مشتقه و اوراق بدهی
با کلیک روی گزینه “ابزارهای مشتقه و اوراق بدهی” تمامی اطلاعات مربوط به ابزارهای مشتقه و اوراق بدهی را مشاهده خواهید کرد.
مشاهده افزایش سرمایه، قیمتهای تعدیلی و بیشترین ارزش و حجم معامله
وقتی روی زبانه “افزایشها و تغییرات” کلیک کنید صفحهای مطابق شکل حاوی اطلاعات مهمی برای شما نمایان میشود. همانطور که در مقالههای قبلی توضیح دادیم قیمت سهام شرکتهای بورسی پس از افزایش سرمایه با تعدیل روبهرو میشود یعنی متناسب با مقدار افزایش سرمایه قیمتها کاهش مییابد قسمت “تعدیل قیمت” مربوط به شرکتهای بورسی است که قیمت آنها دستخوش تعدیل شده است این تعدیل قیمت میتواند بخاطر افزایش سرمایه باشد یا تقسیم سود نقدی و… در کادر “افزایش سرمایه” لیست تمام شرکتهای بورسی را مشاهده میکنید که افزایش سرمایه آنها توسط سازمان بورس تایید، مجمع فوق العاده افزایش سرمایه نیز تشکیل و حالا نماد بورسی پس از افزایش سرمایه بازگشایی شده است. در این قسمت تعداد سهام جدید و قدیم نیز درج شده که براحتی درصد افزایش سرمایه قابل محاسبه است.
- “کاهش ارزش بازار” نمادهای بورسی را به ترتیب بیشترین کاهش ارزش بازار در روز جاری نشان میدهد.
- “بیشترین ارزش معامله” بیانگر لیست شرکتهای بورسی به ترتیب بیشترین ارزش معامله در روز جاری است.
- “بیشترین حجم معامله” بیانگر لیست شرکتهای بورسی به ترتیب بیشترین حجم معامله در روز جاری است.
مشاهده نمادهای بورسی مشمول فرآیند تعلیق
یکی دیگر از مهمترین قسمتهای سایت TSETMC همین قسمت مربوط به نمادهای بورسی مشمول فرآیند تعلیق است. در واقع شرکتهایی که ضرر آنها از نصف سرمایه آنها بیشتر شده باشد مشمول ماده 141 قانون تجارت میشوند! و اگر در زمان مقرر اقدام به اصلاح ساختار مالی خود نکنند شرکت منحل خواهد شد!
تذکر: اگر از تازهواردان بورس هستید به شما توصیه میکنم اصلا سمت شرکتهای مشمول فرآیند تعلیق نروید! چرا که بازی خاص خودش را دارد و تجربه ویژهای میطلبد!
نهایتا در قسمت “همه اطلاعات” تمامی اطلاعات مربوط به شرکتهای بورسی که تا اینجا بصورت مجزا گفته شد در این قسمت قابل رصد و مشاهده است. خب به سراغ زبانه اصلی دیگر یعنی “فرابورس ایران” میرویم.
مشاهده اطلاعات فرابورس به تفکیک در سایت TSETMC
وقتی روی گزینه “فرابورس ایران” از لیست بالایی سایت TSETMC کلیک کنید صفحهای شامل اطلاعات فرابورس مطابق شکل زیر به شما نشان داده میشود. در قسمت “در یک نگاه” اطلاعات کلی فرابورس شامل شاخص کل فرابورس، ارزش معاملات، حجم معاملات، نمادهای پرتراکنش و پیام های ناظر بازار را مشاهده میکنید. کاربرد زبانههای بالایی مشابه مطالب گفته شده برای بورس است.
همانطور که در مقاله معرفی فرابورس خدمت شما توضیح دادیم فرابورس دارای 9 بازار است: بازار اول فرابورس، بازار دوم فرابورس، بازار شرکتهای کوچک و متوسط، بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس، بازار مشتقه فرابورس، بازار پایه زرد، بازار پایه نارنجی، بازار پایه قرمز و بازار سوم فرابورس است.
مشاهده اطلاعات بازار پایه زرد، نارنجی و قرمز فرابورس
بازار اول و بازار دوم فرابورس شامل تمام شرکتهایی است که شرایط عمومی و اختصاصی پذیرش در فرابورس را دارا هستند آنچه که برای ما مهم است بازار پایه فرابورس است! شرکتهایی که حضورشان در بازار اول و دوم فرابورس لغو پذیرش شده است به بازار پایه فرابورس منتقل میشوند. مدنظر داشته باشید خود بازار پایه نیز به سه بازار زرد (بازار پایه الف فرابورس)، نارنجی (بازار پایه ب فرابورس) و قرمز (بازار پایه ج فرابورس) تقسیمبندی میشود.
ریسک معاملاتی در بازار پایه قرمز بیشتر از نارنجی و نارنجی بیشتر از زرد است! در واقع شرکتهای موجود در بازار پایه قرمز پرریسکترین شرکتها برای خرید و فروش سهام هستند!
حال در قسمت فرابورس اگر روی زبانه “بازار پایه” کلیک کنید صفحهای مطابق شکل زیر شامل اطلاعات کلی بازار پایه (بازار زرد و نارنجی و قرمز فرابورس) را مشاهده خواهید کرد.
خب! همینجا توضیحات پیرامون فرابورس را اتمام میدهیم اگر تمایل دارید اطلاعات کاملتری پیرامون بازارهای فرابورس و قوانین حاکم بر آن بدانید به شما توصیه میکنم به مقاله معرفی بازار فرابورس در سایت پارسسهام مراجعه کنید.
اطلاعات بورس انرژی ایران در سایت TSETMC
با کلیک روی زبانه “بورس انرژی ایران” صفحهای مطابق شکل زیر برای شما نمایان میشود. در این صفحه Tabهای مختلفی وجود دارد: بازار فیزیکی (نفت، گاز و سایر حامل های انرژی)، بازار عمده فروشی برق، بازار مصرف کنندگان بزرگ برق، سلف استاندارد، بازار سایر اوراق بهادار قابل معامله و سامانه مظنه یابی.
مشاهده آخرین اطلاعیههای کدال
در مقاله معرفی سایت کدال گفتیم که تمامی شرکتهای پذیرفته شده در بورس و فرابورس ملزم هستند تا تمامی گزارشهای خود اعم از صورتهای مالی دورهای و سالانه، اطلاعیههای افزایش سرمایه، اطلاعیههای ماهانه شرکت و… را در سامانه کدال جهت دسترسی عموم معاملهگران منتشر کنند و سرمایهگذاران برای اطلاع از آخرین وضعیت شرکتها میتوانید به سایت codal.ir مراجعه کنند.
در سایت TSETMC جهت دسترسی سادهتر معاملهگران به اطلاعیههای سایت کدال، این اطلاعیهها در قسمتهای مختلف بصورت مستقیم درج میشود. در زبانه “کدال” میتوانید آخرین اطلاعیههای منتشر شده توسط سامانه کدال در لحظه حاضر را مشاهده کنید. دقت بفرمایید در زبانه “کدال” امکان جستجو بین اطلاعیههای کدال وجود ندارد و برای اطلاع از اطلاعیههای یک شرکت خاص بورسی باید وارد سایت کدال شده و نماد بورسی موردنظرتان را جستجو کنید تا تمامی اطلاعیههای مرتبط با آن نماد بورسی به شما نشان داده شود.
مشاهده اطلاعات صندوقهای سرمایهگذاری
در مقالههای قبلی پیرامون انواع صندوقهای سرمایهگذاری گفتیم بیش از 10 نوع صندوق سرمایهگذاری مهم وجود دارد که معاملهگران با توجه به روحیات سرمایهگذاری خود میتوانند نسبت به سرمایهگذاری در آنها اقدام کنند. برای مثال صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت برای افراد کم ریسک مناسب است چرا که بیش از 70% داراییهای این نوع صندوقها صرف خرید اوراق بسیار کم ریسک با درآمد ثابت مثل اوراق مشارکت، اوراق خزانه و همچنین سپرده بانکی و… میشود اما صندوقهای سرمایهگذاری در سهام موظف به سرمایهگذاری بیش از 70 درصد داراییها خود در شرکتهای بورسی و فرابورسی هستند بنابراین از ریسک بالاتری برخوردار هستند اما به همان نسبت امکان بازدهی بالاتری نیز دارند. با کلیک روی زبانه “صندوقهای سرمایهگذاری” صفحهای مطابق شکل زیر برای شما نمایان میشود.
مشاهده اطلاعات کامل صندوقهای سرمایهگذاری
وقتی به قسمت صندوقهای سرمایهگذاری در سایت TSETMC مراجعه میکنید لیست صندوقهای سرمایهگذاری به تفکیک نوع فعالیتشان نمایش داده میشود. حال کافی است برای مشاهده اطلاعات کامل صندوق مدنظرتان روی آن دابل کلیک کنید! به همین راحتی به صفحه مخصوص این صندوق سرمایهگذاری ارجاع داده میشوید.
مشاهده اطلاعات بورس کالا
وقتی از گزینههای بالایی روی “بورس کالا” کلیک کنید صفحهای مطابق شکل زیر برای شما نمایان میشود که شامل 10 بخش متفاوت است: سلف استاندارد، صندوقهای کالایی، گواهی سپرده کالایی، نمای بازار – آتی، نمای بازار – اختیارمعامله، اطلاعیه عرضه بازار فیزیکی، قیمت نمادهای فیزیکی، معاملات بازار فیزیکی، پیام ناظر، اعلانات و اطلاعیهها. دقت بفرمایید اطلاعات کاملتر پیرامون بورس کالا در سایت بورس کالای ایران به آدرس اینترنتی ime.co.ir وجود دارد.
ب) آموزش کامل صفحه هر نماد بورسی در سایت TSETMC
آنچه برای تازهواردان بورسی از سایت tsetmc.com بیشتر مورد توجه قرار میگیرد صفحه مخصوص به هر نماد بورسی است وقتی در صفحه اول سایت TSETMC نماد بورسی موردنظرتان را جستجو و روی لینک مخصوص آن کلیک میکنید به صفحه مخصوص آن نماد بورسی ارجاع داده میشود. برای مثال وقتی نماد بورسی “فخوز” متعلق به شرکت فولاد خوزستان را جستجو و روی آن کلیک کنید مطابق شکل زیر وارد صفحه مخصوص به فخوز خواهید شد.
اطلاعات مختلفی در صفحه مخصوص شرکتهای بورسی وجود دارد مطابق شکل زیر این اطلاعات را به 10 قسمت تقسیم کردیم و در ادامه آموزش سایت TSETMC، هر بخش را بصورت مجزا خدمت شما ارائه خواهیم کرد.
ارتباط با سرور بورس
برای اطلاع از اینکه آیا ارتباط شما با سرور بورس برقرار است و اطلاعات بصورت لحظهای دریافت و به شما نشان داده میشود به آیکون “رعد” در کنار نام شرکت بورسی دقت بفرمایید و با توجه به رنگ آن میتوانید از وضعیت ارتباط خود با سرور بورس مطلع شوید اگر علامت کنار نماد بورس قرمز باشد یعنی ارتباط شما با سرور بورس قطع و اگر آبی باشد یعنی ارتباط شما با سرور بورس برقرار است.
مشاهده اطلاعات آخرین خرید و فروش در سایت TSETMC
در بخش اول مطابق شکل زیر 6 عنوان وجود دارد که زیر هر کدام یک عدد نوشته شده است: خرید، معامله، فروش، اولین، پایانی، دیروز.
- خرید: بالاترین قیمت سفارش خرید در لحظه جاری
- فروش: پایینترین قیمت سفارش فروش در لحظه جاری
- معامله: قیمت آخرین معامله انجام شده برای نماد بورسی موردنظر
- اولین: قیمت اولین سفارش خرید و فروش در روز جاری
- دیروز: قیمت پایانی روز کاری گذشته
- پایانی: قیمت پایانی روز کاری فعلی تا بدین لحظه
دقت بفرمایید تمامی معاملهگران میتوانند در “بازه مجاز قیمتی” سفارش خود را ارسال کنند و از آنجایی که نحوه خرید و فروش سهام در بورس بر اساس عرضه و تقاضا است اولویت سفارشهای خرید بر اساس بالاترین قیمت پیشنهادی و اولویت سفارشهای فروش بر اساس پایینترین قیمت پیشنهادی درنظر گرفته میشود.
مشاهده دامنه نوسان مجاز روزانه
در بخش دوم مطابق شکل زیر 4 عنوان وجود دارد که مقابل هر کدام بازهای قیمتی نوشته شده است: بازه روز، قیمت مجاز، بازه هفته و بازه سال.
- بازه روز: بازه قیمتی معاملات انجام شده در روز جاری تا بدین لحظه
- قیمت مجاز: دامنه نوسان مجاز روزانه قیمت سهام
- بازه هفته: بازه قیمتی پیشبینی شده در هفته جاری
- بازه سال: بازه قیمتی پیشبینی شده در سال جاری
“قیمت مجاز” یا همان دامنه مجاز روزانه قیمت سهام بر اساس قیمت پایانی روز قبل و درصد مجاز تغییرات تعیین میشود.
مشاهده جزئیات معاملات در سایت TSETMC
در بخش سوم مطابق شکل زیر جزئیات معاملات شامل اطلاعات پیرامون سفارشات خرید و فروش سهام به تفکیک برای معاملهگران حقیقی و حقوقی بر اساس حجم و تعداد سفارشات را مشاهده میکنید. تمامی جزئیات معاملات بصورت لحظهای در سایت TSETMC آپدیت میشود.
مشاهده ارزش معاملات هر نماد بورسی
در بخش چهارم مطابق شکل زیر اطلاعات جامعی پیرامون معاملات روز جاری به شما نشان داده میشود.
- تعداد معاملات: تعداد کل معاملات انجام شده در روز جاری
- حجم معاملات: حجم کل معاملات انجام شده در روز جاری
- ارزش معاملات: ارزش کل معاملات انجام شده در روز جاری
- ارزش بازار: ارزش شرکت بورسی، با توجه به تعداد سهام شرکت و قیمت سهام در روز جاری تعیین میشود برای مثال ارزش شرکت فولاد خوزستان تا تاریخ 25 فروردین 1400 تقریبا 75 هزار میلیارد تومان بوده است.
- آخرین اطلاعات قیمت: زمان ثبت آخرین معامله انجام شده در روز جاری
- وضعیت: وضعیت نماد بورسی موردنظر؛ در مقالهای بصورت مفصل به موضوع وضعیت نمادهای بورسی پرداخته شده است بصورت خلاصه اگر “وضعیت: مجاز” باشد یعنی امکان معامله در نماد بورسی موردنظر فراهم است.
مشاهده حجم مبنا، EPS و P/E در سایت TSETMC
اطلاعات این قسمت یکی از مهمترین اطلاعات هر نماد بورسی در سایت TSETMC است.
تعداد سهام: بیانگر تعداد کل سهام شرکت
حجم مبنا: در مقالهای جداگانه به موضوع حجم مبنا پرداخته شد گفتیم که حجم مبنا عبارت است از “تعداد مشخصی از برگه سهام یک شرکت بورسی است که باید در هر روز مورد معامله قرار گیرد تا قیمت پایانی سهام آن بصورت میانگینِ معاملههای انجام شده درنظر گرفته شود.”
سهام شناور: بیانگر شناوری سهام است! بصورت خلاصه درصدی از تعداد کل سهام شرکت که آماده خرید و فروش توسط معاملهگران است! یعنی اشخاص دارنده سهام قصد نگهداری سهام شرکت جهت حفظ کُرسی مدیریت و… را ندارند! برای مثال تعداد سهامی که در اختیار خود شرکت است جز سهام شناوری محسوب نمیشود! فرض کنید شناوری یک شرکت 2% درصد باشد یعنی بیش از 98% سهام شرکت در اختیار خود شرکت است و قطعا نحوه خرید و فروش سهام متاثر از این موضوع خواهد بود!
میانگین حجم ماه: میانگین حجم معاملات در ماه گذشته.
EPS: سود هر برگه سهام یا همان EPS یکی از پارامترهای مهم برای ارزیابی سهام شرکتها میباشد. برای اطلاعات بیشتر به مقاله “مفهوم EPS + انواع و فرمول EPS” مراجعه کنید.
P/E: نسبت P/E مخفف عبارت انگلیسی Price/Earnings per share است Price به معنی قیمت (قیمت هر برگه سهام شرکت) و Earnings per share یا به اختصار EPS نیز به معنی سود به ازای هر برگه سهام است بنابراین نسبت P/E در بورس یعنی نسبت قیمت هر برگه سهام شرکت به سود نقدی تخصیص داده شده به ازای هر برگه سهام.
P/E گروه: بیانگر میانگین نسبت P/E برای گروه نماد بورسی موردنظر است با مقایسه P/E سهام موردنظر با P/E گروه میتوانید اطلاعات خوبی بدست بیاورید.
مشاهده لیست خرید و فروش لحظهای در سایت TSETMC
مطابق شکل زیر در این قسمت لیست سفارشات خرید و فروش سهام را بصورت آنلاین و لحظهای به شما نشان میدهد.
دقت بفرمایید در این قسمت فقط 3 سفارش خرید و فروش را به شما نشان میدهد! و ممکن است این لیست شامل 100 سفارش خرید و فروش باشد! و صرفا 3 سفارش ابتدایی به شما نشان داده میشود. در صفحه کارگزاریها لیست سفارش خرید و فروش شامل 5 سفارش ابتدایی است.
مشاهده نمودار معاملات روزانه
در این قسمت نمودار خرید و فروش روزانه سهام موردنظر را بصورت آنلاین و لحظهای مشاهده میکنید.
مشاهده اطلاعات گروه نماد بورسی
در این بخش لیست تمام نمادهای بورسی هم گروه با نماد بورسی موردنظر به همراه اطلاعات کاملی از معاملات آنها در روز جاری (شامل آخرین قیمت، قیمت پایانی، حجم معاملات، تعداد معاملات و ارزش معاملات) را مشاهده میکنید.
یکی از امکانات جالب در این قسمت “مقایسه شرکتهای گروه” است که با کلیک روی عبارتی که در گوشه سمت چپ نوشته شده به صفحه مربوطه ارجاع داده میشوید این قابلیت در قسمت “نمایش فهرستها” در صفحه اول نیز وجود داشت که در ابتدای همین مقاله به آن پرداختیم.
مشاهده اطلاعیههای کدال شرکتها در سایت TSETMC
در توضیحات زبانههای بالایی سایت tmctse گفتیم با کلیک روی زبانه “شبکه کدال” وارد صفحهای میشوید که تمامی اطلاعیههای سایت کدال به شما نشان داده میشود. دقت بفرمایید در آن صفحه تمامی اطلاعیههای سایت کدال صرف نظر از نوع شرکت و بر اساس آخرین زمان انتشار درج میشد.
با کلیک روی عبارت “اطلاعیه- مشاهده اطلاعات دقیق در کدال” لیست کاملتری از آخرین اطلاعیههای مربوط به شرکت را مشاهده خواهید کرد. همچنین با کلیک روی هر کدام از اطلاعیهها میتوانید نسبت به دریافت اطلاعیه بصورت فایل PDF اقدام کنید.
مشاهده سابقه معاملات
آخرین ویژگی در صفحه مخصوص شرکتهای بورسی در سایت TSETMC مربوط به سابقه معاملات آنهاست. مطابق شکل زیر در این قسمت اطلاعات کاملی از تاریخچه معاملات نماد بورسی موردنظر را مشاهده میکنید (اطلاعاتی مثل کمترین قیمت، بیشترین قیمت، قیمت پایانی، تعداد، حجم و ارزش معاملات در هر روز).
با کلیک روی عبارت “سابقه معاملات” به صفحهای ارجاع داده میشوید که لیست کامل تاریخچه معاملات شرکت از روز عرضه اولیه این شرکت در بورس تا روز جاری را قابل مشاهده است!
مشاهده نمودار تعاملی و تعدیل شده
مطابق شکل زیر سمت چپِ نماد بورسی چند آیکون وجود دارد که 2 آیکون مشخص شده در شکل زیر برای ترسیم نمودار تعاملی و نمودار تعدیل شده نماد بورسی موردنظر استفاده میشود. به شما توصیه میکنیم برای تحلیل تکنیکال از نرم افزارهای تخصصی مثل دینامیک تریدر، ادونس گت یا مفید تریدر استفاده کنید.
مشاهده نمودار سهام
با کلیک روی آیکون “نمودار تعاملی” صفحهای مطابق شکل زیر نمایان میشود که نمودار قیمت سهام موردنظر را نشان میدهد. همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید یک GAP قیمتی در نمودار وجود دارد که یکباره قیمت از 4000 تومان به 1700 تومان کاهش پیدا کرده است! این گپ قیمتی متعلق به افزایش سرمایه 160 درصدی فولاد خوزستان است. قطعا تحلیل با استفاده از چنین نموداری غیر منطقی است اینجاست که “نمودار تعدیلشده” کاربرد دارد!
آنچه برای ما در تحلیل تکنیکال مهم است تغییرات قیمتی است نه خود قیمت!
مشاهده نمودار تعدیل شده سهام در سایت TSETMC
اگر روی آیکون “نمودار تعدیلشده” کلیک کنید صفحهای مطابق شکل زیر به شما نشان داده میشود که تاریخچه قیمت سهام بصورت نمودار در دسترس خواهد بود. در زبانه “تاریخچه” امکان ترسیم نمودار تاریخچه سهام و در زبانه “تاریخچه – تعدیل شده” امکان ترسیم نمودار تعدیل شده وجود دارد.
امکانات ویژه صفحه مخصوص هر نماد بورسی در سایت TSETMC
وقتی وارد صفحه مخصوص هر نماد بورسی در سایت TSETMC میشوید مطابق شکل زیر در بالای صفحه 18 زبانه با رنگهای مختلف وجود دارد که هر کدام امکانات و اطلاعات مفیدی پیرامون آن نماد بورسی در اختیار شما قرار میدهد.
زبانه “در یک نگاه” همان صفحه پیشفرض است که هنگام ورود به صفحه مخصوص نماد بورسی موردنظر به شما نشان داده میشود.
مشاهده پیام های ناظر مرتبط با نماد بورسی
مطابق شکل زیر وقتی روی زبانه “پیام ناظر” کلیک کنید تمام پیامهای ناظر مرتبط با نماد بورسی موردنظر را تا روز جاری و بصورت لحظهای مشاهده میکنید.
مشاهده سابقه معاملات در سایت TSETMC
سابقه معاملات” در صفحه اول هر نماد بورسی بصورت یک قسمت جداگانه درج شده است اما امکان دسترسی به تاریخچه معاملات از زبانههای بالایی نیز فراهم است.
مشاهده اطلاعیه های یک نماد بورسی
با کلیک روی زبانه “اطلاعیهها” به تمامی اطلاعیههای شرکت موردنظر تا روز جاری دسترسی خواهید داشت که با کلیک روی هر کدام از این اطلاعیهها میتوانید نسبت به دانلود فایل PDF آن اقدام کنید.
مشاهده اطلاعیههای مرتبط با مجمع شرکت
با کلیک روی زبانه “آگهی مجمع” میتوانید آگهیهای دعوت به مجمع شرکتهای بورسی را مشاهده کنید. البته قسمت “آگهی مجمع” در سایت TSETMC آپدیت نیست! و بهتر است به سایت کدال مراجعه و نسبت به مطالعه اطلاعیههای شرکت موردنظرتان اقدام کنید.
مشاهده تاریخچه تغییر وضعیت نماد بورسی (مجاز، ممنوع-متوقف، مجاز-محفوظ و…)
در مقالههای قبلی پیرامون انواع وضعیت نمادهای بورسی توضیحات لازم را خدمت شما بیان کردیم. برای مثال وقتی نماد بورسی بصورت عادی امکان معامله شدن را داراست و تمامی معاملهگران میتوانند نسبت به خرید و فروش سهام اقدام کنند وضعیت نماد بورسی بصورت “مجاز” است. مطابق شکل زیر با کلیک روی زبانه “تغییر وضعیت” تاریخچه تغییر وضعیت نماد بورسی را بصورت کامل مشاهده میکنید.
مشاهده شناسه نماد بورسی
با کلیک روی زبانه “شناسه” اطلاعات شناسهای شرکت را مشاهده خواهید کرد.
مشاهده اعضای هیئت مدیره شرکت بورسی
اگر دوست دارید اعضای هیئت مدیره شرکت بورسی مدنظرتان را بدانید! کافی است به صفحه نماد بورسی آن شرکت در سایت TSETMC مراجعه کنید.
مشاهده ریز معاملات حقوقی – حقیقی در سایت TSETMC
اگر میخواهید در سایت TSETMC ریز معاملات افراد حقوقی و حقیقی را در یک روز خاص مشاهده کنید روی زبانه “حقیقی – حقوقی” کلیک کنید تا ریز معاملات به تفکیک حقوقی – حقیقی در هر روز معاملاتی مطابق شکل زیر به شما نشان داده شود.
مشاهده سهامداران عمده یک شرکت بورسی در سایت TSETMC
سهام هر شرکت بورسی در اختیار افراد حقوقی و حقیقی است در بخش “سهامداران” لیست تمام سهامداران عمده شرکت موردنظر به تفکیک تعداد سهام و درصد مالکیتشان به شما نشان داده میشود. این اطلاعات با یک روز تاخیر بهروزرسانی میشود.
مشاهده EPS در سایت TSETMC
اگر میخواهید سود سهام شرکت را در دورههای مالی قبلی نیز مشاهده کنید روی زبانه EPS کلیک کنید تا اطلاعات موردنظر نمایان شود.
مشاهده DPS در سایت TSETMC
در مقاله معرفی DPS گفتیم که DPS مخفف عبارت انگلیسی Dividend Per Share به معنی سود تخصیص داده شده به هر برگه سهام شرکت در پایان سالی مالی است (DPS = سود نقدی سهام). در واقع شرکتها هنگام برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه نسبت به ارائه گزارش مالی سالانه و سود (زیان) شرکت اقدام میکنند و در مجمع تصمیم میگیرند که چقدر از سود نقدی سهام به سهامداران پرداخت شود!
همانطور که در شکل زیر مشاهده میکنید اطلاعات مربوط به DPS در سایت tsetmc.com آپدیت است!
مشاهده آمار کلی شرکت های بورسی
اگر از علاقهمندان به آمارهای کلی هستید این قسمت نظر شما را جلب خواهد کرد! با کلیک روی زبانه “آمارها” صفحهای شامل اطلاعات کلی شرکت در دورههای سه ماهه و 12 ماهه برای شما نمایان میشود.
مشاهده شماره تماس، آدرس، وبسایت، ایمیل و… شرکت های بورسی
با کلیک روی زبانه “معرفی” صفحهای مطابق شکل زیر حاوی اطلاعات دسترسی به شرکت از جمله نشانی شرکت، شماره تلفن، نمابر، نشانی امور سهام، وب سایت شرکت، ایمیل شرکت و… قابل مشاهده است.
مشاهده ترازنامه شرکتهای بورسی در سایت TSETMC
از آنجایی که بخش ترازنامه در سایت TSETMC آپدیت نیست! ترجیحا برای مطالعه ترازنامه شرکت مدنظرتان به سایت کدال مراجعه کنید!
مشاهده سود و زیان شرکتهای بورسی
بخش سود و زیان شرکتهای بورسی نیز بهروز نیست! برای مطالعه آخرین صورتهای مالی شرکت و اطلاع از جزئیات کامل سود و زیان به سایت کدال مراجعه کنید.
مشاهده اطلاعات مرتبط با تولید و فروش شرکتها
از زمانی که سایت کدال راهاندازی شده است بخشهای مختلفی در سایت TSETMC آپدیت نمیشود؛ قسمت “تولید و فروش” نیز یکی از همان بخشهاست! برای اطلاع از جزئیات میزان تولید و فروش شرکت های بورسی میتوانید به سایت کدال مراجعه و نسبت به مطالعه گزارشهای میاندورهای و سالانه اقدام کنید.
مشاهده پرتفوی شرکتهای سرمایهگذاری
برای اطلاع از وضعیت پرتفوی شرکتهای سرمایهگذاری ثبت شده در بورس، روی زبانه “پرتفوی” کلیک کنید تا اطلاعات جامع و کلی پیرامون سبد سرمایه گذاری شرکت موردنظر را مشاهده کنید.
مشاهده خلاصه تصمیمات مجمع شرکتها
برای مشاهده اطلاعات کلی پیرامون تصمیمات مجمع شرکتهای بورسی میتوانید به زبانه “تصمیمات مجمع” مراجعه کنید تا اطلاعاتی مثل زمان و مکان برگزاری مجمع، اسامی سهامداران حاضر در مجمع، سود نقدی پرداختی به سهامداران و… را مشاهده کنید.
دانلود فایل PDF آموزش کامل سایت TSETMC
جهت راحتی استفاده شما دوستان عزیز فایل PDF این مقاله آموزشی تهیه و در ادامه جهت دانلود شما دوستان عزیز قرار داده شد خواهشا اگر قصد انتقال و یا به اشتراک گذاری فایل PDF را دارید حتما منبع (Parssaham.com) را ذکر بفرمایید.
دانلود فایل PDF آموزش کامل سایت TSETMC
اگر قصد یادگیری 0 تا 100 مبحث آموزش بورس را دارید به شما توصیه میکنیم مقالات آموزشی زیر را به ترتیب مطالعه بفرمایید، به مرور مقالات جدیدتر پیرامون آموزش بورس در سایت درج خواهد شد حتما پیگیر پارسسهام باشید.
- بورس چیست به زبان ساده — انواع بازار بورس1
- فرابورس چیست و چه تفاوتی با بورس دارد؟2
- ثبت نام در بورس — ثبت نام سجام دریافت کد بورسی3
- کد بورسی چیست؟ + مراحل دریافت کد سهامداری4
- طریقه ثبت نام سجام با گوشی (10 گام) + احرازهویت غیرحضوری5
- کارگزاری بورس چیست؟ + وظایف کارگزاری بورس6
- ثبت نام در کارگزاری مفید: ثبت نام رایگان + سجام7
- سبدگردانی چیست؟ + مزایا و معایب سبدگردانی8
- صندوق سرمایه گذاری چیست؟ + انواع صندوقهای سرمایهگذاری9
- عرضه اولیه سهام چیست؟ + نحوه خرید10
- نماد بورسی چیست؟ + لیست کامل نمادهای بورس11
- انواع وضعیت نمادهای بورسی + مفاهیم و شرایط12
- دلایل توقف نمادهای بورسی + نحوه و زمان بازگشایی13
- دامنه نوسان چیست؟ + دامنه نوسانات بورس و فرابورس14
- حجم مبنا چیست؟ + کاربرد حجم مبنا در بورس چیست؟15
- صف خرید و صف فروش در بورس چیست؟16
- شاخص بورس چیست؟ فرمول + انواع شاخص بورس17
- نسبت P/E در بورس چیست و چه کاربردی دارد؟18
- مفهوم EPS چیست؟ + کاربرد انواع EPS19
- سود نقدی سهام (DPS) چیست؟ + نحوه دریافت و فرمول DPS20
- افزایش سرمایه چیست؟ + مراحل و انواع افزایش سرمایه21
- حق تقدم سهام چیست؟ + نحوه پرداخت22
- حد ضرر چیست؟ + آموزش نحوه محاسبه حد ضرر23
- خرید و فروش پله ای چیست؟ استراتژی بزرگان بورس24
- نحوه خرید و فروش سهام در کارگزاری مفید | آموزش مفید آنلاین25
- آموزش ایزی تریدر اربیس (نسخه موبایل + کامپیوتر)26
- TSETMC چیست؟ — آموزش کامل سایت TSETMC27
- کدال چیست؟ + کاربرد سایت کدال در بورس28
سلام
واقعا ممنون
کامل ترین مقاله ای بود که دیدم خواهشا فایل pdf اموزش tsetmc را هم داخل سایت قرار بدهید. ممنونم
سپاس از شما…
فایل PDF آموزش سایت TSETMC در انتهای همین مقاله آموزشی قرار داده شد.
ببخشید یه سوال در مورد منوی سفارش داشتم. اگه فرضا یه سفارش فروش به قیمت 100 باشه و من بخوام یه سفارش خرید به این اندازه بدم ولی چند لحظه قبلش یه سفارش فروش به قیمت 95 بیاد، چی میشه؟ خرید با همون فروشنده ی اول به قیمت 100 انجام میشه یا با نفر اول صف که قیمت 95 داده؟ برای کنجکاوی میپرسم البته!
سلام
خرید با کمترین قیمت مچ میشه! اینکه میفرمایید چند لحظه قبل ش و… زیاد منطقی نیست! چون خرید و فروش در کمتر از ثانیه انجام میشه! ولی بر فرض که در همون لحظه ثبت سفارش شما، سفارش فروش با قیمت 95 ثبت بشه اونوقت خرید با قیمت 95 برای شما انجام میشه!
یا ساده تر بخوام بگم فرض کنید سفارش فروشی به قیمت 95 وجود داره! و شما اشتباها ثبت سفارش خرید رو روی 100 میزنید! چون کمترین قیمت فروش 95 هست بنابراین سیستم خرید را روی قیمت 95 برای شما انجام میده! نه اون 100 تومن پیشنهادی خودتون!
سلام
در دیدبان سایت tsetmc محل ذخیره تنظیمات در مرورگر کجاست ؟
مشکل من این استکه در ذخیره تنظیمات بعد از ذخیره چند مورد دیگر ذخیره سازی انجام نمیگردد
ممنون
سلام
بصورت پیش فرض برخی تنظمیات توسط کوکی در مرورگر شما ذخیره میشود. اما برای تنظیمات کلی باید عضو شوید تا بتوانید از ذخیره سازی تنظیمات استفاده کنید.