کدال چیست؟
سایت کدال یا همان Codal یک عبارت انگلیسی و مخفف عبارت Comprehensive Database of All Listed Companies به معنی “سامانه جامع اطلاعرسانی ناشران” است. شرکتهای مختلف در صورت دارا بودن دستورالعملهای پذیرش سازمان بورس و اوراق بهادار میتوانند سهامشان را در بورس یا فرابورس عرضه کنند و تمامی سرمایهگذاران میتوانند سهام آن شرکت را خریداری کنند و سهامدار آن شرکت شوند. اگر شخصی بخواهد قبل از خرید سهام یک شرکت بورسی، اطلاعات مالی آن شرکت را مطالعه کند، چگونه میتواند به این اطلاعات دسترسی داشته باشد؟ پاسخ این پرسش در تعریف سایت کدال نهفته است! براحتی میتوانید تمام اطلاعات موردنیاز پیرامون شرکت های بورسی و فرابورسی مثل صورت های مالی، سود و زیان ماهانه، سه ماهه، شش ماهه و سالانه، آگهی های مربوط به افزایش سرمایه، اطلاعیه تغییرات با اهمیت در شرکت و بصورت کلی اطلاعات جامع شرکت را در سایت کدال پیدا کنید. در این مقاله به کلیات سایت کدال خواهیم پرداخت و سعی میکنیم به مرو مقاله های متنوع پیرامون آموزش کدال را خدمت شما ارائه کنیم حتما پیگیر پارس سهام باشید.
کاربرد اصلی سامانه کدال در بورس
در سال 1387 و پس از راه اندازی سامانه معاملات برخط بورس، کدال تحت نظارت مستقیم سازمان بورس و اوراق بهادار راهاندازی شد که بوسیله آن تمامی شرکتهای پذیرفته شده در بورس و فرابورس ملزم شدند تا تمامی گزارشهای خود را (اعم از صورتهای مالی دورهای و سالانه، اطلاعیههای افزایش سرمایه، اطلاعیههای ماهانه شرکت و…) در سامانه کدال جهت دسترسی عموم معاملهگران منتشر کنند. آدرس سایت کدال https://www.codal.ir است در واقع شما با مراجعه به سایت Codal.ir به راحتی میتوانید با جستجوی شرکت موردنظرتان به تمامی اطلاعات شرکت دسترسی داشته باشید و نیازی نباشد برای مطالعه اطلاعات هر شرکت بورسی یا فرابورسی بصورت جداگانه به سایت آن شرکت مراجعه کنید ولو اینکه ممکن است اطلاعیهها در سایت شرکت نیز درج کند.
مزایای سایت کدال
- ایجاد یک پایگاه واحد برای انتشار تمامی اطلاعیههای شرکتهای بورسی و فرابورسی
- دسترسی سریعتر، آسانتر و مطمئنتر معاملهگران بورسی به اطلاعات شرکتها
- امکان نظارت موثرتر و مناسبتر سازمان بورس اوراق بهادر بر نحوه ارائه اطلاعات شرکتها
- امکان انتشار سریعتر و بهینهتر گزارشها و اطلاعیهها توسط شرکتهای بورسی
- افزایش شفافیت اطلاعات شرکتها بخاطر نظارت اصولیتر و افزایش بازههای زمانی انتشار اطلاعات و…
- حمایت از سرمایهگذاران بورسی با ایجاد ساز و کار مکانیزه کدال جهت افزایش شفافیت مالی شرکتها و کاهش ریسک معاملات در بورس و فرابورس
همانطور که گفتیم کدال سامانه جامع اطلاعرسانی ناشران است، شاید بپرسید “ناشران” چه کسانی هستند!؟ منظور از ناشران تمام شرکتهای ثبت شده در سازمان بورس اوراق بهادار تهران است در واقع هر شرکتی که نماد بورسی آن در سایت TSETMC (چه بورس و چه فرابورس) وجود دارد جزء “ناشران” و موظف به انتشار تمام اطلاعیههای شرکت در سایت کدال است. حال شاید برایتان سوال پیش بیاید که این اطلاعیههایی که شرکتهای بورسی و فرابورسی موظف به درج آنها در کدال هستند شامل چه گزارشهایی است!؟
انواع گزارشها در سایت کدال
گزارشهای مالی سالانه و میاندورهای
شاید بتوان اطلاعیه مربوط به گزارشهای مالی شرکتها را مهمترین گزارشی دانست که در سایت کدال درج میشود چرا که این صورتهای مالی دورهای و سالانه، میزان سود یا زیان شرکت را مشخص میکند که در بحث تحلیل بنیادی سهام شرکتهای بورسی توجه ویژه ای به آن میشود. صورتهای مالی سالانه مربوط به اطلاعات مالی شرکت در یک سال مالی است (365 روز)؛ سال مالی شرکتهای مختلف با یکدیگر متفاوت است مثلا وقتی میگوییم سال مالی شرکت 31 شهریور است یعنی از 1 مهر تا 31 شهریور سال آینده سال مالی آن شرکت است و شرکت موظف است 31 شهریور هر سال نسبت به برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه و ارائه گزارش مالی سالانه خود اقدام کند و تمام فعالیتهای مالی شرکت از 1 مهر سال قبل تا 31 شهریور سال جاری را در سایت کدال منتشر کند. صورتهای مالی میاندورهای بصورت صورتهای مالی 3 ماهه، 6 ماهه و 9 ماهه در سایت کدال منتشر میشود.
تذکر: صورتهای مالی یک شرکت میتواند واقعی یا پیش بینی شده باشد بدین معنی که صورتهای مالی واقعی بیانگر فعالیتهای مالی شرکت در یک سال قبل است اما صورتهای مالی پیش بینی شده بیانگر پیش بینی وضعیت مالی شرکت در 1 سال آینده است. همچنین صورتهای مالی حسابرسی شده و صورتهای مالی حسابرسی نشده نیز داریم. پیرامون صورتهای مالی شرکتهای بورسی در یک مقاله جداگانه بصورت مفصل صحبت خواهیم کرد. خب! قطعا الان میپرسید از کجا متوجه بشویم که سال مالی شرکت چه زمانی است و مجمع عمومی عادی سالانه شرکت چه زمانی برگزار میشود؟ پاسخ شما در گزینه بعدی است!
آگهی دعوت به مجمعهای شرکت: مجمع عمومی عادی سالیانه و مجمع عمومی فوقالعاده
همانطور که گفتیم هر شرکت پذیرفته شده در بورس و فرابورس موظف است در یک تاریخ معین نسبت به برگزاری مجمع عمومی سالانه و ارائه گزارشهای مالی شرکت اقدام کند، شرکت چند روز قبل از برگزاری مجمع با انتشار یک آگهی در سایت کدال از همه سهامداران نسبت به حضور در این مجمع دعوت به عمل میآورد.
تذکر: در آخرین روز معاملاتی قبل از برگزاری مجمع سالانه، پیامی توسط ناظر بازار مبنی بر بسته شدن نماد بورسی شرکت جهت برگزاری مجمع عمومی سالانه در سایت TSETMC درج خواهد شد. همانطور که در شکل زیر مشاهده میکنید 1 روز قبل از برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه شرکت اپرداز در تاریخ 31 مرداد، ناظر بازار پیامی مبنی بر توقف نماد معاملاتی اپرداز جهت شرکت در مجمع عمومی سالانه را در سایت TSETMCدرج کرده است.
برای مشاهده پیامهای ناظر مرتبط با سهام شرکت موردنظرتان فقط کافی ست نماد بورسی آنرا در سایت TSETMC جستجو کنید و وارد صفحه آن شوید سپس روی سربرگ “پیام ناظر” کلیک کنید. حال شاید برای شما سوال پیش بیاید که از آنجایی که همه سهامداران توانایی شرکت در مجمع سالانه را ندارند بنابراین سهامداران چگونه از تصمیماتی که در مجمع عمومی سالانه گرفته میشود (مثلا مقدار سود تقسیم شده و زمان پرداخت آن) مطلع شوند!؟ پاسخ شما در گزینه بعدی است!
اطلاعیه تصمیمات مجمع عمومی عادی سالانه (تقسیم سود نقدی سالانه شرکت و…)
گزارش مفصل از مجمع عمومی سالانه و تمامی تصمیمات گرفته شده (تقسیم سود نقدی سالانه شرکت، زمان پرداخت سود نقدی و…) بعد از برگزاری مجمع در سایت کدال منتشر میشود و تمامی سهامداران میتوانند از تمامی جزئیات جلسه مجمع عمومی سالانه شرکت مطلع شوند.
دقت بفرمایید که لزومی ندارد تمامی سود خالص شرکت بین سهامداران تقسیم شود، شرکت میتواند در پایان سال مالی و هنگام برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه، بخشی از سود سالانه شرکت را به عنوان سود نقدی به سهامداران اختصاص دهد و بخش دیگر را تحت عنوان “سود انباشته” در قسمت حقوق صاحبان سهام ذخیره کند و در بخش توسعه و سرمایهگذاری شرکت هزینه کند. یکی از راه های افزایش سرمایه شرکت، استفاده از همین سود انباشته است! (پیرامون افزایش سرمایه و راههای افزایش سرمایه و سود انباشته در مقالاتی جداگانه توضیحات مفصل داده شده است.)
گزارشهای ماهانه شرکتهای بورسی و فرابورسی
سازمان بورس و اوراق بهادار از سال 1395 جهت شفافیت بیشتر اطلاعات مالی شرکتها، تمامی شرکتهای بورسی و فرابورسی را موظف کرد که بصورت ماهانه گزارشی از میزان فروش یا خدمات ارائه شده خود را جهت شفافیت بیشتر و اطلاع سهامداران شرکت در سایت کدال منتشر کنند.
گزارش اطلاعات با اهمیت گروه الف
فرض کنید یک شرکت در صورتهای مالی پیشبینی شده خود، سود شرکت را X تومان برای هر برگه سهام در سال مالی جاری پیشبینی کرده است حال بعد از گذشت چند ماه از سال مالی، اتفاقی رخ دهد که باعث کاهش یا افزایش سود سهام شرکت شود مثلا فرض کنید شرکتی در زمینه شویندهها و محصولات بهداشتی فعالیت میکند حال کرونا از راه میرسد! و فروش شرکت چندین برابر میشود! و بالطبع تاثیر مستقیم بر میزان سوددهی (EPS) شرکت دارد، این افزایش EPS شرکت قطعا باعث اقبال بازار به سهام این شرکت خواهد شد و بایستی به اطلاع تمامی معاملهگران برسد.
تمامی شرکتهای بورسی و فرابورسی موظف هستند که هر گونه اطلاعات با اهمیتی که باعث تغییرات در سود پیشبینی شده سهام خود میشود را در گزارشی تحت عنوان “افشای اطلاعات با اهمیت گروه الف” در سایت کدال منتشر کنند.
در شکل زیر “گزارش اطلاعات با اهمیت گروه الف” مربوط به نماد بورسی خپارس را مشاهده میکنید که مربوط به دریافت مجوز افزایش قیمت محصولات این شرکت است.
گزارش اطلاعات با اهمیت گروه ب
فرض کنید اتفاقی در شرکت رخ دهد که بصورت مستقیم باعث افزیش یا کاهش سودآوری شرکت در سال مالی جاری نشود، این اطلاعات نیز باید بصورت گزارشی تحت عنوان “افشای اطلاعات با اهمیت گروه ب” در سایت کدال منتشر کنند.
در شکل زیر “گزارش اطلاعات با اهمیت گروه ب” مربوط به شرکت گروه پتروشیمی سرمایهگذاری ایرانیان را مشاهده میکنید که مربوط به نتیجه برگزاری مزایده این شرکت است.
آگهی افزایش سرمایه شرکتهای بورسی و فرابورسی
یکی دیگر از گزارشهایی که در سایت کدال منتشر میشود و مورد توجه فعالان بورسی است همین اطلاعیه مربوط به افزایش سرمایه شرکتها است البته از زمان انتشار اطلاعیه درخواست افزایش سرمایه توسط شرکت تا زمان پذیرش این افزایش سرمایه توسط سازمان بورس اوراق بهادار، شرکت موظف است گزارشهای متنوعی را در کدال منتشر و در دسترس عموم معاملهگران قرار دهد.
در شکل زیر “گزارش آگهی ثبت افزایش سرمایه” مربوط به شرکت “سرمایهگذاری دارویی تامین” با نماد بورسی “تیپیکو” را مشاهده میکنید که مجوز افزایش سرمایه از محل سود انباشته به ثبت رسیده است.
- گزارش فعالیت هیئت مدیره
- …
اطلاعات درج شده در سایت کدال چقدر شفاف است؟
شرکتها جهت انتشار گزارش خود باید ابتدا گزارشها را آماده و در سامانه کدال ثبت کنند سپس بعد از پذیرش و ذخیره گزارشها در سایت Codal، کارشناسان سازمان بورس و اوراق بهادار نظارت و بررسی گزارشها را در دستور کار قرار میدهند و پس از تایید جهت اطلاع عموم فعالان بورسی منتشر خواهد شد، بنابراین گزارشها از شفافیت بالایی برخوردار است البته برخی شرکتها تخلفاتی در این حوزه دارند! برای مثال سود خود را مخفی میکنند و اعلام نمیکنند! (اینکه چرا و چگونه این کار را انجام میدهند داستان مفصلی ست! مقالات آموزشی پارس سهام را دنبال کنید حتما مقالهای در این مورد منتشر خواهیم کرد) پیدا کردن ارزش ذاتی یک شرکت بورسی یکی از بنیادیترین تحلیلهای بورسی است وقتی یک تحلیلگر، ارزش ذاتی یک شرکت را محاسبه میکند با توجه به قیمت روز سهام آن شرکت متوجه میشود که آیا این قیمت، پایینتر از ارزش ذاتی این شرکت است یا بالاتر! قطعا وقتی سهام یک شرکت پایینتر از ارزش ذاتی آن معامله شود فرصت خرید و مستعد رشد است چرا که در بلندمدت قیمت سهام هر شرکت بورسی به ارزش ذاتی آن همگرا خواهد شد و بالاخره بازار متوجه ارزش این سهام خواهد شد! البته داستان پیچیدهتر از این حرفهاست! در بحث تحلیل بنیادی بیشتر توضیح خواهیم داد.
اگر قصد یادگیری 0 تا 100 مبحث آموزش بورس را دارید به شما توصیه میکنیم مقالات آموزشی زیر را به ترتیب مطالعه بفرمایید، به مرور مقالات جدیدتر پیرامون آموزش بورس در سایت درج خواهد شد حتما پیگیر پارسسهام باشید.
- بورس چیست؟ + انواع آن و نحوه سرمایه گذاری1
- فرابورس چیست و چه تفاوتی با بورس دارد؟2
- آموزش تصویری ثبت نام در بورس3
- کد بورسی چیست؟ + نحوه دریافت کد بورسی4
- ثبت نام در سجام — آموزش کامل و رایگان5
- کارگزاری بورس چیست؟ + خدمات و نحوه ثبتنام6
- ثبت نام در کارگزاری مفید — کد بورسی، سجام7
- سبدگردانی در بورس چیست؟8
- صندوق سرمایهگذاری چیست؟ + بهترین انواع آن9
- عرضه اولیه سهام چیست؟ نحوه خرید + زمان مناسب فروش10
- نماد بورسی چیست؟ لیست کامل نمادهای بورس تهران11
- انواع وضعیت نمادهای بورسی12
- دلایل توقف، نحوه و زمان بازگشایی نمادهای بورسی13
- دامنه نوسان روزانه قیمت سهام در بورس چقدر است؟14
- حجم مبنا چیست؟ + تاثیر آن بر قیمت پایانی15
- صف خرید و فروش سهام در بورس چیست؟16
- شاخص بورس چیست؟ مهمترین انواع شاخص بورس17
- نسبت P/E: مفاهیم، فرمول + نکات طلایی18
- EPS در بورس چیست؟ + فرمول محاسبه19
- DPS چیست؟ سود نقدی سهام!20
- افزایش سرمایه چیست؟ + مراحل و فرمول افزایش سرمایه21
- حق تقدم سهام چیست؟ + فرمول، مزایا، نحوه پرداخت22
- حد ضرر چیست؟ + فرمول محاسبه23
- خرید و فروش پله ای: استراتژی بزرگان بورس24
- مفید آنلاین — آموزش کامل نسخه موبایل و کامپیوتر25
- ایزی تریدر مفید: آموزش کامل + دانلود و نصب26
- معرفی و آموزش کامل سایت TSETMC همراه PDF27
- سایت کدال — معرفی کامل + کاربرد در بورس28