کدال یکی از زیرمجموعههای سازمان بورس جهت انتشار اطلاعات شرکت های بورسی است. صورتهای مالی، سود و زیان ماهانه و سالانه، آگهیهای مربوط به افزایش سرمایه، اطلاعیه مصوبات مجمعهای عمومی و فوق العاده، اطلاعات جامع شرکت ها و… همگی در سامانه کدال قابل دسترسی است. معامله گران با استفاده از سایت کدال، دسترسی سریع تر، راحت تر و مطمئن تری به اطلاعات شرکت های بورسی خواهند داشت. همچنین با نظارت مستقیم سازمان بورس و قوانین انتشار اطلاعیهها در Codal، اطلاعات از شفافیت بیشتری برخوردار است. در این آموزش بورس به بررسی کامل سایت کدال، نحوه استفاده و کاربرد آن میپردازیم.
کدال چیست؟
کُدال (به انگلیسی: CODAL) سامانه انتشار اطلاعات شرکتهای پذیرفته شده در بورس و فرابورس است. پس از راهاندازی سامانه معاملات آنلاین بورس، در سال 1387 کدال تحت نظارت مستقیم سازمان بورس راهاندازی شد. Codal مخفف عبارت Comprehensive Database of All Listed Companies به معنی “دیتابیس جامع تمام شرکتهای پذیرفته شده” است. به زبان ساده، کدال یک سامانه اینترنتی برای جستجو و مشاهده گزارشات و اطلاعیههای تمام شرکتهای بورسی است. کدال به عنوان “سامانه جامع اطلاعرسانی ناشران” با آدرس اینترنتی codal.ir در دسترس عموم قرار دارد.
منظور از “ناشران” تمام شرکت های پذیرفته شده در بورس و فرابورس تهران است. تمامی ناشران موظف به ارائه و انتشار گزارشها و اطلاعیههای شرکت مطابق با ساختار و پروتکلهای سازمان بورس هستند. شرکتهای حسابرسی (تحت نظارت سازمان بورس) به بررسی اطلاعات و صورتهای مالی منتشر شده شرکتها در سایت کدال میپردازند. سازمان بورس نیز بصورت مستمر بر این گزارش ها و اطلاعیه ها نظارت مستقیم دارد. در واقع ابتدا گزارش ها توسط ناشر در کدال بارگذاری میشود. در مرحله بعد، پس از تحلیل و تایید اطلاعات توسط کارشناسان سازمان بورس، برای عموم منتشر میشود. در صورت عدم انتشار اطلاعات یا تخطی از انتشار اطلاعات شفاف، نماد بورسی شرکت ممنوع – متوقف خواهد شد.
سایت کدال چه کاربردی دارد؟
تمام شرکتهای بورسی ملزم هستند تا تمام گزارشهای خود را در سامانه کدال جهت دسترسی عموم معاملهگران منتشر کنند. این گزارشها شامل صورتهای مالی دورهای و سالانه، اطلاعیههای افزایش سرمایه، اطلاعیههای ماهانه شرکت و… است. بنابراین کاربرد کدال در دسترسی سریع، راحت و مطمئن به اطلاعات شرکت های پذیرفته شده در بورس است. در واقع شما با مراجعه به Codal.ir و جستجوی شرکت موردنظرتان میتوانید به تمامی اطلاعات آن دسترسی داشته باشید. بنابراین نیازی به مراجعه سایت شرکت یا تماس با آن برای اطلاع از آگهیهای شرکت نیست. ولو اینکه ممکن است اطلاعیهها در سایت اختصاصی شرکت نیز درج شود.
مزایای کدال
- ایجاد یک پایگاه واحد برای انتشار تمامی اطلاعیههای شرکتهای بورسی و فرابورسی
- دسترسی سریعتر، آسانتر و مطمئنتر معاملهگران بورسی به اطلاعات شرکتها
- امکان نظارت موثرتر و مناسبتر سازمان بورس اوراق بهادر بر نحوه ارائه اطلاعات شرکتها
- امکان انتشار سریعتر و بهینهتر گزارشها و اطلاعیهها توسط شرکتها
- افزایش شفافیت اطلاعات شرکتها بخاطر نظارت اصولیتر و افزایش بازههای زمانی انتشار اطلاعات
- حمایت از سرمایهگذاران با ایجاد ساز و کار مکانیزه کدال جهت افزایش شفافیت مالی شرکتها و کاهش ریسک معاملات
انواع گزارشها در سایت کدال
- صورتهای مالی 12 ماهه: اطلاعیه مربوط به گزارش صورتهای مالی سالیانه شرکتها یکی از مهمترین گزارشهای کدال است. میزان سود و زیان شرکت در پایان دوره مالی در این گزارش درج میشود. با بررسی نرخ سودآوری در چند سال متوالی میتوانید ارزیابی از آینده شرکت داشته باشید. شرکتها میتوانند بخشی از سود محقق شده را به عنوان “سود نقدی سهام (DPS)” بین سهامداران تقسیم کنند.
- صورتهای مالی میاندورهای: بصورت صورتهای مالی 3، 6 و 9 ماهه در سایت کدال منتشر میشود. با استفاده از صورتهای مالی میان دورهای، مقدار EPS به روش TTM محاسبه میشود.
- آگهی دعوت به مجمع عمومی عادی سالیانه و فوقالعاده: تمامی شرکتها در انتهای سال مالی خود، موظف به برگزاری مجمع عمومی سالانه و ارائه گزارشهای مالی سالانه هستند. شرکت چند روز قبل از برگزاری مجمع با انتشار آگهی در کدال از سهامداران دعوت به شرکت در این مجمع میکند. تصمیمگیری در مورد DPS در مجمع سالیانه انجام میشود.
- اطلاعیه تصمیمات مجمع عمومی عادی سالانه: بعد از برگزاری مجمع سالیانه، گزارش مفصلی از تصمیمات مجمع، در سایت کدال منتشر میشود. این گزارش شامل مقدار سود نقدی تقسیم شده بین سهامداران، زمانبندی و نحوه پرداخت سود نقدی و… است.
- گزارشهای ماهانه: جهت شفافیت بیشتر و اطلاع سهامداران، تمامی شرکتها موظف به ارائه گزارشی از میزان فروش یا خدمات خود بصورت ماهانه هستند.
- گزارش اطلاعات با اهمیت گروه الف: شرکتها باید هر گونه اطلاعات با اهمیتی که بصورت مستقیم باعث تغییر در سود پیشبینی شده میشود را در کدال منتشر کنند.
- گزارش اطلاعات با اهمیت گروه ب: تمامی اطلاعاتی که بصورت غیرمستقیم باعث تغییر در سودآوری شرکت میشود باید بصورت گزارشی در سایت کدال منتشر شود.
- آگهیهای افزایش سرمایه: از زمان انتشار اطلاعیه درخواست افزایش سرمایه توسط شرکت تا زمان پذیرش آن توسط سازمان بورس، شرکت موظف به انتشار تمامی گزارشهای مربوطه است.
نحوه جستجوی اطلاعیه کدال
با ورود به سایت کدال و کلیک روی گزینه “جستجوی اطلاعیهها” صفحهای مطابق شکل زیر برای شما نمایان میشود. در قسمت “فیلترهای جستجو” گزینه های متعددی برای جستجوی پیشرفته وجود دارد. در کادر اول یعنی “نام/نماد” با وارد کردن نماد بورسی شرکت موردنظر و کلیک روی آن، لیست تمام گزارش های شرکت مربوطه نشان داده میشود. وارد کردن سایر گزینهها اختیاری است. این گزینهها برای جستجوی پیشرفته استفاده میشوند که در ادامه توضیح کامل خواهیم داد.
وضعیت ناشر
در این قسمت میتوانید وضعیت پذیرش شرکتها را تعیین کنید. اطلاعیه شرکتها بر اساس نوع پذیرش آنها (بورس تهران، فرابورس، بورس کالا و انرژی) فیلتر میشود. برای مثال با انتخاب گزینه “بورس انرژی” تمامی اطلاعیههای شرکتهای پذیرفته شده در بورس انرژی ایران نشان داده میشود.
گروه اطلاعیه
این قسمت مهمترین گزینه در قسمت جستجوی اطلاعیه های سایت کدال است. در این قسمت میتوانید “نوع گزارش” مربوطه را انتخاب کنید. این گزارش ها شامل موارد زیر است:
- اطلاعات و صورت مالی سالانه
- افشای اطلاعات با اهمیت و شفاف سازی
- گزارش عملکرد ماهانه
- اساسنامه / امیدنامه
- اطلاعات هئیت مدیره و کمیته حسابرسی
- آگهی دعوت به مجامع و تصمیمات
- افزایش سرمایه
- شفاف سازی مربوط به بورس/فرابورس
- شفاف سازی مربوط به سازمان
- اوراق بدهی
برای مشاهده گزارشهای مربوط به افزایش سرمایه در کدال، باید از قسمت “گروه اطلاعیه”، گزینه “افزایش سرمایه” انتخاب کنید.
نوع اطلاعیه
بیش از 80 نوع اطلاعیه و گزارش در سایت کدال وجود دارد. برای مثال فرآیند افزایش سرمایه بیش از 10 نوع گزارش مختلف دارد. فرض کنید تعدادی “سهام جایزه” پس از افزایش سرمایه به شما تعلق گرفته است. این سهام جایزه بعد از “ثبت افزایش سرمایه” به پرتفوی شما اضافه میشود. حال اگر از قسمت نوع اطلاعیه در سامانه کدال گزینه “آگهی ثبت افزایش سرمایه” را انتخاب کنید اطلاعیه های مربوطه را مشاهده خواهید کرد.
نکته: برای اطلاع از زمان پرداخت سود نقدی سهام، گزینه “زمانبندی پرداخت سود” را انتخاب کنید. مقدار سود نقدی نیز در اطلاعیه “خلاصه تصمیمات مجمع عمومی عادی سالیانه” درج میشود.
تنظیمات قسمت “از تاریخ” و “تا تاریخ” نیز برای فیلتر کردن بر اساس یک دوره زمانی مشخص است.
اگر قصد یادگیری 0 تا 100 مبحث آموزش بورس را دارید به شما توصیه میکنیم مقالات آموزشی زیر را به ترتیب مطالعه بفرمایید، به مرور مقالات جدیدتر پیرامون آموزش بورس در سایت درج خواهد شد حتما پیگیر پارسسهام باشید.
- بورس چیست به زبان ساده — انواع بازار بورس1
- فرابورس چیست و چه تفاوتی با بورس دارد؟2
- ثبت نام در بورس — ثبت نام سجام دریافت کد بورسی3
- کد بورسی چیست؟ + مراحل دریافت کد سهامداری4
- طریقه ثبت نام سجام با گوشی (10 گام) + احرازهویت غیرحضوری5
- کارگزاری بورس چیست؟ + وظایف کارگزاری بورس6
- ثبت نام در کارگزاری مفید: ثبت نام رایگان + سجام7
- سبدگردانی چیست؟ + مزایا و معایب سبدگردانی8
- صندوق سرمایه گذاری چیست؟ + انواع صندوقهای سرمایهگذاری9
- عرضه اولیه سهام چیست؟ + نحوه خرید10
- نماد بورسی چیست؟ + لیست کامل نمادهای بورس11
- انواع وضعیت نمادهای بورسی + مفاهیم و شرایط12
- دلایل توقف نمادهای بورسی + نحوه و زمان بازگشایی13
- دامنه نوسان چیست؟ + دامنه نوسانات بورس و فرابورس14
- حجم مبنا چیست؟ + کاربرد حجم مبنا در بورس چیست؟15
- صف خرید و صف فروش در بورس چیست؟16
- شاخص بورس چیست؟ فرمول + انواع شاخص بورس17
- نسبت P/E در بورس چیست و چه کاربردی دارد؟18
- مفهوم EPS چیست؟ + کاربرد انواع EPS19
- سود نقدی سهام (DPS) چیست؟ + نحوه دریافت و فرمول DPS20
- افزایش سرمایه چیست؟ + مراحل و انواع افزایش سرمایه21
- حق تقدم سهام چیست؟ + نحوه پرداخت22
- حد ضرر چیست؟ + آموزش نحوه محاسبه حد ضرر23
- خرید و فروش پله ای چیست؟ استراتژی بزرگان بورس24
- نحوه خرید و فروش سهام در کارگزاری مفید | آموزش مفید آنلاین25
- آموزش ایزی تریدر اربیس (نسخه موبایل + کامپیوتر)26
- TSETMC چیست؟ — آموزش کامل سایت TSETMC27
- کدال چیست؟ + کاربرد سایت کدال در بورس28